Warning: array_merge(): Argument #1 is not an array in /home/realestatenet/public_html/forum/archive/index.php on line 76
Malaysia Real Estate :: View topic - Calling all Alam Budiman buyers...

 


    HOME  -    PROPERTY ADS   -   DISCUSSION FORUM   -   REALTORS   -   LINKS    -   CONTACT US



Realtors and Real Estate Agents - Sign Up for Free Account at Property.net.my >>


Malaysia Real Estate
Malaysia Real Estate Portal
 
 FAQFAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Calling all Alam Budiman buyers...
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 26, 27, 28  Next
 
Post new topic   Reply to topic    Malaysia Real Estate Forum Index -> Residence Associations and Communities
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ishad



Joined: 25 Nov 2007
Posts: 10
Location: shah alam

PostPosted: Fri Dec 14, 2007 7:15 am    Post subject: Reply with quote

macintoshmcafee wrote:
ishad wrote:
salam perkenalan...

buat bakal jiran semua AB...maaf tersalah hantar dipermulaan...
saya bakal penghuni PT6487, Embun 2


Salam Ishad...

You are my nearest neighbour so far in here...
Mine is PT6484.. Dah pergi check rumah?
Any comment so far?


Ye ler Mac, maybe we are the same block kot!
Selalu juga pegi kat AB just visit the progress, coz now I'm staying at Seroja Apt Bkt Jelutong Shah Alam....comment tu memang ada ler...bila lihat my house jadi macam store....bilik kat belah bawah tu dia org buat store simpanan cat siap kunci lagi Sad ....ada juga tile yg pecah but dah repair.....roof also byk yg pecah....dinding kat tingkat bawah yg baru cat ada kesan tapak tangan.....I dah complain kat site office n they said every thing will be touch up after all works complete.....hampeh Evil or Very Mad
Bila time nak serah kunci nanti memang kena search all the defect in detail......
Back to top
View user's profile
macintoshmcafee



Joined: 15 Mar 2007
Posts: 21

PostPosted: Fri Dec 14, 2007 8:14 am    Post subject: Reply with quote

ishad wrote:


Ye ler Mac, maybe we are the same block kot!
Selalu juga pegi kat AB just visit the progress, coz now I'm staying at Seroja Apt Bkt Jelutong Shah Alam....comment tu memang ada ler...bila lihat my house jadi macam store....bilik kat belah bawah tu dia org buat store simpanan cat siap kunci lagi Sad ....ada juga tile yg pecah but dah repair.....roof also byk yg pecah....dinding kat tingkat bawah yg baru cat ada kesan tapak tangan.....I dah complain kat site office n they said every thing will be touch up after all works complete.....hampeh Evil or Very Mad
Bila time nak serah kunci nanti memang kena search all the defect in detail......


i see.. i think i know which is ur unit... Mmg penuh cat dalam tu.. I try to do site visit at least every two weeks... So far, my unit is up to my expectation.... cuma kena check more details bila ambik kunci nanti.. may be kita boleh tolong check each other's unit... 4 eyes are better than 2 Very Happy .. apa renovation idea so far?
Back to top
View user's profile
pakcikkantin



Joined: 13 Aug 2006
Posts: 125

PostPosted: Fri Dec 14, 2007 10:49 am    Post subject: Reply with quote

Thanks ishad,
For all phase 1 owners, kalau boleh share with us infos, defects yang ada dan common bila dapat kunci , at least owner lain tak ter miss pandang.

Kalau sumer berpakat compile complaint, maybe dia orang akan buat cepat. Kalau sorang-sorang, nanti susah dia orang nak kompile.

So, phase owners, pakat-pakat laa.

Contoh:
Code:

Lot yang tiada air:
1. PT10001
2. PT10002
3. PT10003

Lot yang cat salah:
1. PT10001 - Dining,Kitchen
2. PT10002 - Dining



THANK YOU VERY MUCH FOR YOUR COOPERATIONS.
________
Yamaha PSR-7


Last edited by pakcikkantin on Wed Feb 02, 2011 9:44 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
ishad



Joined: 25 Nov 2007
Posts: 10
Location: shah alam

PostPosted: Sat Dec 15, 2007 1:04 am    Post subject: Reply with quote

macintoshmcafee wrote:


i see.. i think i know which is ur unit... Mmg penuh cat dalam tu.. I try to do site visit at least every two weeks... So far, my unit is up to my expectation.... cuma kena check more details bila ambik kunci nanti.. may be kita boleh tolong check each other's unit... 4 eyes are better than 2 Very Happy .. apa renovation idea so far?


About renovation not much to do for the exterior....cuma ingat nak pasang tile kat belakang boleh buat wet kitchen.....for the interior main hall plan nak buat plaster ceiling like a show house Idea
Any idea kat mane boleh dapat construction guy dgn harga yg berpatutan also good quality Question
Back to top
View user's profile
red_brick



Joined: 16 Nov 2007
Posts: 4

PostPosted: Sat Dec 15, 2007 8:26 am    Post subject: Reply with quote

Wah... dah ramai masuk group.... best2...

Khamis lepas baru dapat 2 set S&P Agreement from lawyer. Untuk 50% discount (Stamping Fees), kene sign 2 copy surat (AKUAN BERKANUN DI BUAT BERHUBUNG PERMOHONAN PERMITAN DUTI SETEM, PERINTAH DUTI SETEM (PEREMITAN)(RUJ:MOF-CR(8.09)116/1-138(2008)(72) 2007 AKTA SETEM 1949).

Salah satu akuannya "Rumah tersebut adalah harta kediaman pertama kali layak di bawah peremitan ini".

Lawyer firm bgtau sekali shj dapat this discount. Kalau guna 2 nama, salah sorg kene sign n lepas tu dah x boleh dapat. Tp sorg lagi still boleh.

Er nak tanya, 1 baru dapat letter (progress billings) utk stage 2(a) from SHL. Kene bayar 10% (Selain drp 10% yang down payment tu). i buat loan AmBank. I kene inform AmBank atau SHL memang dah bgtau bagi pihak kita? X sempat call AmBank lg.

TQ..[/url][/list]
Back to top
View user's profile
red_brick



Joined: 16 Nov 2007
Posts: 4

PostPosted: Sat Dec 15, 2007 8:30 am    Post subject: Reply with quote

Ciaki,

Kalau x salah LOT 6343 is Tilia 1 kan? Selang 1 rumah from my Lot (Lot 6345).
Back to top
View user's profile
gatsby_d



Joined: 31 Oct 2007
Posts: 18

PostPosted: Sat Dec 15, 2007 6:11 pm    Post subject: Reply with quote

Hi all,

I just collected my S&P from Alam Budiman Sales Office today. Now, have to start filling my staff housing loan application and send it on Monday. Hope for a speedy approval and then process at EPF for the 10% down.
Back to top
View user's profile
pakcikkantin



Joined: 13 Aug 2006
Posts: 125

PostPosted: Sun Dec 16, 2007 2:29 am    Post subject: Reply with quote

red_brick wrote:
Wah... dah ramai masuk group.... best2...

Er nak tanya, 1 baru dapat letter (progress billings) utk stage 2(a) from SHL. Kene bayar 10% (Selain drp 10% yang down payment tu). i buat loan AmBank. I kene inform AmBank atau SHL memang dah bgtau bagi pihak kita? X sempat call AmBank lg.

Cuba call lawyer about progress from both side, aku pun dapat juga. Call lawyer
________
vaporizer manufacturer


Last edited by pakcikkantin on Wed Feb 02, 2011 9:44 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
pakcikkantin



Joined: 13 Aug 2006
Posts: 125

PostPosted: Sun Dec 16, 2007 2:30 am    Post subject: Reply with quote

gatsby_d wrote:
Hi all,

I just collected my S&P from Alam Budiman Sales Office today. Now, have to start filling my staff housing loan application and send it on Monday. Hope for a speedy approval and then process at EPF for the 10% down.

Hi gatsby_d, lama juga pending process.
________
OM642 engine


Last edited by pakcikkantin on Wed Feb 02, 2011 9:44 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
ummi-lynn



Joined: 11 Dec 2007
Posts: 6
Location: Kuala Lumpur

PostPosted: Mon Dec 17, 2007 7:02 pm    Post subject: Reply with quote

ishad wrote:
macintoshmcafee wrote:


i see.. i think i know which is ur unit... Mmg penuh cat dalam tu.. I try to do site visit at least every two weeks... So far, my unit is up to my expectation.... cuma kena check more details bila ambik kunci nanti.. may be kita boleh tolong check each other's unit... 4 eyes are better than 2 Very Happy .. apa renovation idea so far?


About renovation not much to do for the exterior....cuma ingat nak pasang tile kat belakang boleh buat wet kitchen.....for the interior main hall plan nak buat plaster ceiling like a show house Idea
Any idea kat mane boleh dapat construction guy dgn harga yg berpatutan also good quality Question




whoa Ishad, very rajin ye site visit every 2 weeks. ... Smile
Currently i stay in Keramat, it's very difficult to go and check my Senja 1 PT6934. So far, i managed to visit twice.. n i believe mine is closed until dpt kunci... Sad
Myself and hubby still dunno wat kind of renovation but we both very excited waiting for the time....
A friend of mine doing renovation, he is contractor and stay in Saujana Utama.. shud u interested lemme know... so far d quality quite gud coz i pernah pegi rumah dia couple of time... the latest one during Aidlfitri, dia baru buat wakaf kat rumah dia... nice one...
As for plaster ceiling, wiring & additional tiles flooring, my current house (apartment), we spent not very much to the Indonesian contractor, and the quality very2 good... the most important, murah tau coz that time kami blh bargain... Wink... kena ada nego skill..!
Nantilah bila berkesempatan i upload and share with you guys...
My husband keep on saying that he can do it all by himself...wiring....gardening...wakaf la...bla..bla... hahaha.... tak percaya langsung.... eventhough dia pernah buat wiring at my kg, i bet he's very busy during the weekend...ada hati nak buat sendiri.... yelah nak berjimat.... but time is the factor.... hehehe...
For those Phase 1 buyer, u guys dah blh start survey...not only for renovation...as for school, few months ago we went to Kg Budiman, Meru II primary school, quite new school, about 5 years in service...i would thinking of sending my kids there...marking big exam nanti takdelah strict sgt....almaklum category sek luar bandar.... hehehe...
ok guys, have a nice day....
Back to top
View user's profile
peedee



Joined: 17 Dec 2007
Posts: 4
Location: Petaling Jaya

PostPosted: Mon Dec 17, 2007 11:10 pm    Post subject: Reply with quote

HI I have bought EMBUN 2 with LOT 6280 Wink
Back to top
View user's profile
pakcikkantin



Joined: 13 Aug 2006
Posts: 125

PostPosted: Tue Dec 18, 2007 12:21 pm    Post subject: Reply with quote

peedee wrote:
HI I have bought EMBUN 2 with LOT 6280 Wink


Welcome peedee to the neighborhood you have been updated to the AB owners list

gatsby_d BAYU 1 PT6918
din subang BAYU 1 PT5805

Saira BAYU 2

NZABG BAYU 3 PT6922

Jack Lee EMBUN 1 PT6410
Tinkie_winkie31 EMBUN 1


macintoshmcafee EMBUN 2 PT6484
ishad EMBUN 2 PT6487
peedee EMBUN 2 PT6280

mamasheedaz SENJA 1 PT6961
Hasmal SENJA 1
ummi-lynn SENJA 1 PT6934

shahz756 SRI RAYA 1 PT6182
SRIRAYA 1 SRI RAYA 1 PT7039
lengloii SRI RAYA 1 PT6165
ninja SRI RAYA 1
syahril SRI RAYA 1 PT6209
sophie SRI RAYA 1

nano SRI RAYA 2 PT7061
Norm SRI RAYA 2
echal SRI RAYA 2 PT6194
ruffey SRI RAYA 2 PT6189

red_brick SRI TILIA 1 PT6345
pakcikkantin SRI TILIA 1 PT6446
hemy SRI TILIA 1
nay7880 SRI TILIA 1 PT6441

rodzi_78 SRI TILIA 2 PT6373
sothye SRI TILIA 2 PT6467
YaHoO! SRI TILIA 2 PT6472
ija SRI TILIA 2 PT6463
Khairiz SRI TILIA 2 PT6536
pajrul/manlat SRI TILIA 2 PT6461
lipazs SRI TILIA 2 PT6449
ciaki SRI TILIA 2 PT6343
________
girlfriend pictures


Last edited by pakcikkantin on Wed Feb 02, 2011 9:44 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
pakcikkantin



Joined: 13 Aug 2006
Posts: 125

PostPosted: Tue Dec 18, 2007 12:24 pm    Post subject: Reply with quote

thx umy for the great info,
So your house nak buat tema apa, English ker, kontemporari atau Bali stye

Sekolah memang penting untuk mereka yang ada anak bersekolah.
Dekat sunway kayangan takde sekolah ker?

Senarai Sekolah-sekolah dibawah daerah Klang
.://..jpnsel.gov.my/images/stories/pdf/klg_0607.pdf
________
Ford Cyclone engine history


Last edited by pakcikkantin on Wed Feb 02, 2011 9:45 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
sothye



Joined: 10 Mar 2005
Posts: 155

PostPosted: Tue Dec 18, 2007 4:12 pm    Post subject: Reply with quote

welcome peedee!!!

pakcikkantin, pergi AB ke last weekend? So abang u beli ke tak?

ummi-lynn, maybe later we can share the contrator details so boleh nego the price better

to all,
Selamat hari Raya Aidil Adha... Yang balik kampung tu, hati2 di jalan raya. Ingat org yg tersayang...
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
NZABG



Joined: 21 Nov 2007
Posts: 41
Location: Shah Alam

PostPosted: Wed Dec 19, 2007 7:24 am    Post subject: Reply with quote

Welcomeee Peedee Wink

Hi all,

Want to wish you all Selamat Hari Raya Aidiladha..Drive bebaik balik tu..
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
a_maisara



Joined: 14 Dec 2007
Posts: 2
Location: PJ

PostPosted: Wed Dec 19, 2007 11:39 am    Post subject: Nak jadi member gak.. Reply with quote

Baru dapat tau AB ada forum cam nie..
Mine's Embun2 lot # : 6283
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
sothye



Joined: 10 Mar 2005
Posts: 155

PostPosted: Wed Dec 19, 2007 4:18 pm    Post subject: Reply with quote

welcome a_maisara!

Senyap sket forum ni. Rasanya masing2 dah cuti... I pun dah malas kerja dah ni.. heheh Raya mood already Wink
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
gatsby_d



Joined: 31 Oct 2007
Posts: 18

PostPosted: Wed Dec 19, 2007 7:42 pm    Post subject: Reply with quote

Assalamualaikum and good evening Alam Budiman residents. Selamat Hari Raya Aidil Adha. Drive safely and have a nice long weekend till Xmas! Very Happy
Back to top
View user's profile
peedee



Joined: 17 Dec 2007
Posts: 4
Location: Petaling Jaya

PostPosted: Wed Dec 19, 2007 7:55 pm    Post subject: Reply with quote

Wellcome A_Maisara,

Saya rasa rumah u selang 2-3 rumah dari unit Saya.
Bila rumah dapat kunci, do u planning to move in quickly or wait for few months?
Back to top
View user's profile
a_maisara



Joined: 14 Dec 2007
Posts: 2
Location: PJ

PostPosted: Mon Dec 24, 2007 11:47 am    Post subject: Reply with quote

Betul ler.. kita jiran terdekat...
Tpi malangnya, rumah saya rendah skit ..
berbeza dari jiran sebelah..
masa beli tu ari, mmg tak perasan pun..
ingatkan semua lot sama rata..

bab pindah nie.. blum pikir lagi.. mungkin ujung thn depan..
SHL kata, kunci pun dlm bulan mac 08' baru dapat..
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
pakcikkantin



Joined: 13 Aug 2006
Posts: 125

PostPosted: Wed Dec 26, 2007 3:48 pm    Post subject: Reply with quote

a_maisara wrote:
Betul ler.. kita jiran terdekat...
Tpi malangnya, rumah saya rendah skit ..
berbeza dari jiran sebelah..
masa beli tu ari, mmg tak perasan pun..
ingatkan semua lot sama rata..

bab pindah nie.. blum pikir lagi.. mungkin ujung thn depan..
SHL kata, kunci pun dlm bulan mac 08' baru dapat..


Welcome a_maisara, you have been updated to AB owners list.


Huh, lama betul cuti ni. Sorry no updates at the moment. Tengah compile. Biasalah balik kampung buat korban ngan kekah. Kena compile yang tu dulu, pastuh Chelsea FC pulak kalahkan Liverpool , kena compile jugak. Later i will post.

My brother still hold lagi decision, biasalah tengah calculate budget.

Sekarang I nak settlekan, consent letter, so boleh release payment kepada developer, kira last stage ni rasanya. Kena bayar kat lawyer. Lepas nih , just tunggu rumah siap ajer.

So far i tengok, price tag dalam AB websites has been removed, tak tahu berapa pulak harga baru bagi sumer jenis rumah. I rasa confirm naik lagi.

So far latest AB owners list

gatsby_d BAYU 1 PT6918
din subang BAYU 1 PT5805

Saira BAYU 2

NZABG BAYU 3 PT6922

Jack Lee EMBUN 1 PT6410
Tinkie_winkie31 EMBUN 1


macintoshmcafee EMBUN 2 PT6484
ishad EMBUN 2 PT6487
peedee EMBUN 2 PT6280
a_maisara EMBUN 2 PT6283

mamasheedaz SENJA 1 PT6961
Hasmal SENJA 1
ummi-lynn SENJA 1 PT6934

shahz756 SRI RAYA 1 PT6182
SRIRAYA 1 SRI RAYA 1 PT7039
lengloii SRI RAYA 1 PT6165
ninja SRI RAYA 1
syahril SRI RAYA 1 PT6209
sophie SRI RAYA 1

nano SRI RAYA 2 PT7061
Norm SRI RAYA 2
echal SRI RAYA 2 PT6194
ruffey SRI RAYA 2 PT6189

red_brick SRI TILIA 1 PT6345
pakcikkantin SRI TILIA 1 PT6446
hemy SRI TILIA 1
nay7880 SRI TILIA 1 PT6441

rodzi_78 SRI TILIA 2 PT6373
sothye SRI TILIA 2 PT6467
YaHoO! SRI TILIA 2 PT6472
ija SRI TILIA 2 PT6463
Khairiz SRI TILIA 2 PT6536
pajrul/manlat SRI TILIA 2 PT6461
lipazs SRI TILIA 2 PT6449
ciaki SRI TILIA 2 PT6343
________
Fifth-generation Taurus


Last edited by pakcikkantin on Wed Feb 02, 2011 9:45 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
tinkie_winkie31



Joined: 04 Nov 2007
Posts: 8
Location: Cheras

PostPosted: Wed Dec 26, 2007 11:20 pm    Post subject: Reply with quote

Hi all,

Ada sesiapa buyer phase 1 tanya SHL tak bila sebenarnya jangka siap n dpt kunci? Last week I tanya site office tu diorang kata maybe delay sket...may/june08 baru dpt kunci...tapi mcm tak percaya sgt sbb cara dia jawab mcm tak confident jer. I tgk my unit Embun 1 tu dah di cat pun tapi lantai semua still kotor lg la.
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
pakcikkantin



Joined: 13 Aug 2006
Posts: 125

PostPosted: Thu Dec 27, 2007 12:36 pm    Post subject: Reply with quote

tinkie_winkie31 wrote:
Hi all,

Ada sesiapa buyer phase 1 tanya SHL tak bila sebenarnya jangka siap n dpt kunci? Last week I tanya site office tu diorang kata maybe delay sket...may/june08 baru dpt kunci...tapi mcm tak percaya sgt sbb cara dia jawab mcm tak confident jer. I tgk my unit Embun 1 tu dah di cat pun tapi lantai semua still kotor lg la.


Hmm.. based on posts by other owners, maybe Mac08 akan dapat kunci. Maybe other owners phase 1 boleh confirm back.
________
Motorcycle Tires


Last edited by pakcikkantin on Wed Mar 09, 2011 4:44 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
sothye



Joined: 10 Mar 2005
Posts: 155

PostPosted: Thu Dec 27, 2007 1:26 pm    Post subject: Reply with quote

hi all. welcome back!

yup i heard also may08 dpt kunci. So, usah la bimbang... Just prepare to pay installment in full after CF is obtained.

pakcikkantin,
consent letter? kena byr ke? mm, i ada gak dpt few letters. kena check balik. yup, harga dah diremove from website. i think tunggu next year punya price increase, then they will put it back.
kan aritu rehda propose nak naik 10-15% kalu tak silap, so sah2 la naik pasni. Setia Alam yang 18x65 pun this year around 200k, next year punya price is 240k.

U all tau tak kalau I nak check I kena interest brape (sebab lambat proses, ectc)? I can directly call SHL to ask kan? They all boleh calculate terus ke?
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
pakcikkantin



Joined: 13 Aug 2006
Posts: 125

PostPosted: Thu Dec 27, 2007 2:29 pm    Post subject: Reply with quote

sothye wrote:
hi all. welcome back!

yup i heard also may08 dpt kunci. So, usah la bimbang... Just prepare to pay installment in full after CF is obtained.

pakcikkantin,
consent letter? kena byr ke? mm, i ada gak dpt few letters. kena check balik. yup, harga dah diremove from website. i think tunggu next year punya price increase, then they will put it back.
kan aritu rehda propose nak naik 10-15% kalu tak silap, so sah2 la naik pasni. Setia Alam yang 18x65 pun this year around 200k, next year punya price is 240k.

U all tau tak kalau I nak check I kena interest brape (sebab lambat proses, ectc)? I can directly call SHL to ask kan? They all boleh calculate terus ke?


sothye, bunyi macam banyak jer kena interest.

I pun tak paham sangat bab-bab beli rumah nih, yang i tahu the last actions is the MOT, which is dah ready . Kalau bayar lawyer, boleh proses untuk release payment to developer. Don't know what this means..
________
Yamaha DX1 specifications


Last edited by pakcikkantin on Wed Feb 02, 2011 9:45 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Malaysia Real Estate Forum Index -> Residence Associations and Communities All times are GMT + 8 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 26, 27, 28  Next
Page 11 of 28

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



This is a free forum intended to foster communication between all users.
Hileytech Sdn Bhd does not guarantee the correctness or validity of postings, nor does Hileytech endorse any postings. No posting or contents in this forum can be copied and reproduced without prior permission from Hileytech and the owner of the posting. All other names and marks are trade names, trademarks or registered trademarks of their respective owners.
Powered by phpBB, Another web site by www.hileytech.com,Forum Archive
Tel : +603-89449965, +603.89449365 ::  Fax : +603-89440665 :: hiley@hileytech.com