Warning: array_merge(): Argument #1 is not an array in /home/realestatenet/public_html/forum/archive/index.php on line 76
Malaysia Real Estate :: View topic - Bayu Courtyard Home @ Taman Balakong Jaya

 


    HOME  -    PROPERTY ADS   -   DISCUSSION FORUM   -   REALTORS   -   LINKS    -   CONTACT US



Realtors and Real Estate Agents - Sign Up for Free Account at Property.net.my >>


Malaysia Real Estate
Malaysia Real Estate Portal
 
 FAQFAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Bayu Courtyard Home @ Taman Balakong Jaya
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 29, 30, 31 ... 48, 49, 50  Next
 
Post new topic   Reply to topic    Malaysia Real Estate Forum Index -> Property Investment
View previous topic :: View next topic  
Author Message
anis_salwati



Joined: 25 Feb 2008
Posts: 34
Location: Kuala Lumpur

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 10:33 am    Post subject: Reply with quote

azlin11 wrote:
Ms Ong kate VP dah settle n CF dapat end of this month (kate dia laa).


Kalau VP dah settle kiranya dah boleh la ek masuk, kalau-kalau nak buat renovation kan???
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger MSN Messenger
walksay



Joined: 07 Feb 2007
Posts: 471
Location: Bayu Courtyard Home TBJ

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 10:38 am    Post subject: Reply with quote

hehe...yem..
ko ni pengaruh politik kuat tol...
sapa yg nak ugut Ms Ong tu? ginjal kot....

tapi apa2 pun, aku sangat lega la sekarang dengar cerita camtu..
mcm baru lepas minum ENO...
Back to top
View user's profile
walksay



Joined: 07 Feb 2007
Posts: 471
Location: Bayu Courtyard Home TBJ

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 10:44 am    Post subject: Reply with quote

ye la tu anis..


VP ni makna nyer kita dah boleh buat minor renovation
yg mana tidak memerlukan surat kelulusan daripada MPKJ
dan juga tidak merubah apa2 bentuk struktur rumah kita..
makna nyer, interior renovation kira ok la..

lepas dapat CF karang baru boleh runtuhkan rumah, naik rumah baru.
hehe...
Back to top
View user's profile
anis_salwati



Joined: 25 Feb 2008
Posts: 34
Location: Kuala Lumpur

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 10:56 am    Post subject: Reply with quote

Anis baru call Ms Ong. Tanya pasal VP tu, dia kata VP tu tak boleh buat renovation lagi....

Surat VP tuh dia dah hantar sebagai 'Surat Berdaftar'. Bila dah dapat surat tu, maknanya bank pun akan dapat surat yang sama. Bila bank dah bayar diorg, dan kita pun kene la bayar mana-mana bayaran yang tertunggak dengan bank, bila dah settle tuh semua, kita boleh la amik kunci, masuk rumah lepas tuh tengok kalau-kalau mana-mana ada yang nak kene repair, so kita boleh la bagitahu diorg suruh repair rumah tuh sementara nak tunggu CF keluar. Bila dah ada CF baru boleh masuk buat renovation.....

Itu la yang dikatakan oleh Ms Ong tadi. Tapi bila Anis tanya pasal CF bila boleh keluar, dia mcm hesitate sikit... Diam lamaaa then baru die jawab by end of this month. So my advise to all, jangan la percaya. Nanti frust macam aku terus demam hehehehhe...
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger MSN Messenger
GiNJaL



Joined: 03 Mar 2008
Posts: 181
Location: Petaling Jaya

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 2:30 pm    Post subject: Reply with quote

GUYS,

Bapak aku call tadi. Katanya ada satu surat AR Registered from UH. Aku suruh dia bukak n baca. Katanya lebih kurang macam jemputan untuk amik kunci umah laaa.

Tapi surat tu tarikhnya 20 Jun 2008. Dia kata sila amik kunci dalam tempoh 14 hari dari tarikh surat ini. Dah expired dah pun. So, rumah kita akan dilelong. hahahahha. Padan muka suma orang. Yg aku frust tu, rumah aku dgn opis UH tu, kalau zaman aku sekolah dulu berlari, 5 minit je boleh sampai. Ini zaman moden PJ - PJ punya surat pun 20hari nak sampai.

Anyway, that is already a good news. So, we can now move forward with our plan. Aku rasa merenyam je nak balik umah amik surat tu n kunci sekali. Sempat laaa aku nak dok situ by next month.

walksay, kalau aku nak, xpayah nak ugut ms ong tu. Aku ayat je sikit. Hehehe. Minor renovation spt? Kalau pasang grill perlu CF ker? Sebab aku punya ironman kata kena ada CF baru bleh pasang. Tapi kita x mengubah apa2 struktur pun dalam tu. Lepas tu api n air bila plak nak connect? Kalau xde api n air, camne nak cuci umah, nak drill lubang pasang grill?
Back to top
View user's profile
yem



Joined: 21 Feb 2008
Posts: 63

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 4:06 pm    Post subject: Reply with quote

betul ke Ginjal ....
lepas ni bole la masuk secara sopan ikut pintu depan, tak perlu masuk ikut pintu dapur lagi.

soalan2 Ginjal tu mmg merunsingkan kepala aku utk sekian lama. bole ke start kerja2 minor ni sblm dpt CF. dan apa yg dikategorikan sebagai minor pun tak pasti.
Back to top
View user's profile MSN Messenger
walksay



Joined: 07 Feb 2007
Posts: 471
Location: Bayu Courtyard Home TBJ

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 4:53 pm    Post subject: Reply with quote

kalau ikutkan law, bila dapat CF baru kita boleh masuk rumah..
tapi kebiasaan nya, dapat VP pun dah boleh masuk rumah,
cuma kalau ada apa2 berlaku semasa VP tu, mcm rumah runtuh
ke, time tu kita duk dalam, alamat nyer, snediri tanggung la..

kalau ikut kan law jugak, bila dapat CF baru boleh renovate,
tapi mcm biasa, kebiasaan nya, bila dah dapat VP,
kita dah boleh buat wiring, painting, pasang grill..
cuma nyer mcm kat atas tadi la, kalau ada apa2 berlaku,
developer tak tanggung..
bila dapat CF, apa2 berlaku dalam 18 bulan, developer tanggung..

mcm kata anis, ambik kunci dulu, masuk dalam rumah,
cek defect apa2 yg patut, submit report then tunggu UH
datang repair la...

takut nyer, dia tunggu CF dulu baru datang repair..hehe..
alamat nyer, makin lambat la boleh pindah masuk..

tapi aku rasa sempat la kot end of august aku pindah masuk...
aku dah bagi notis rumah sewa aku ni sampai ujung bulan depan je..
Back to top
View user's profile
walksay



Joined: 07 Feb 2007
Posts: 471
Location: Bayu Courtyard Home TBJ

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 4:55 pm    Post subject: Reply with quote

kalau ikut S&P,
at that time kita ambik kunci,
semua air dan api sudah siap dipasang...

kena force UH buat cepat2 ni....
Back to top
View user's profile
GiNJaL



Joined: 03 Mar 2008
Posts: 181
Location: Petaling Jaya

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 5:18 pm    Post subject: Reply with quote

Laaa yem, skrg ni hang masuk ikut pintu dapur ke? Kesiannya. Rumah aku memang x pernah kunci pun sliding doornya. Hehehe. Tak tau ler berapa ramai yang dah masuk rumah aku masa aku xde.

Kalau dah ada api dgn air, boleh laaa besok aku gi jap UH sebelum gi opis n then weekend ni gi basuh rumah pastu beli mangga n kunci dulu x bagi org masuk. Kalau macam kata walksay tu, boleh pasang grill walaupun belum ada CF, I'm willing to take my chances. Kalau nak tunggu CF, aku rasa lambat lagi. In that case, aku rasa lambat lagi fencing and security post nak di buat tu.

Tapi apa pun, alhamdulillah masalah kunci ni dah settle juga akhirnya.
Back to top
View user's profile
walksay



Joined: 07 Feb 2007
Posts: 471
Location: Bayu Courtyard Home TBJ

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 5:25 pm    Post subject: Reply with quote

cek dalam S&P:

perkara 24. perenggan (4):

apabila tamat tempoh 14 hari dari tarikh notis drp developer yg meminta
pembeli supaya mengambil VP, sama ada atau tidak pembeli sebenarnya memiliki atau menduduki harta tersebut, pembeli hendaklah disifatkan telah mengambil VP tersebut.

perkara 26. perenggan (1):

apa2 kecacata dalam tempoh 18bulan selepas tarikh penyerahan VP, developer hendaklah membetulkan segala kecacatan dalm tempoh 30 hari daripada tarikh penerimaan notis bertulis mengenainya drp pembeli.

lepas 30 hari, jika developer tak repair, pembeli boleh memberitahu developer kos repair yg hendak dilakukan sendiri dan memberi tempoh
14 hari lg daripada tempoh surat tersebut kepada developer utk repair.
jika selepas 14hari, pembeli boleh terus repair dan charge kos nya ke atas developer.
Back to top
View user's profile
walksay



Joined: 07 Feb 2007
Posts: 471
Location: Bayu Courtyard Home TBJ

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 5:30 pm    Post subject: Reply with quote

arrgghhhhhhhhhhhh...
bini aku ckp tadak pun surat dapat....
peti surat kosong!

mungkin sebab aku duk jauh dari PJ kot..
kalau PJ - PJ pun ambik masa,
apatah lagi aku kat cheras ni...
jauh ooo kalau posmen tu jalan kaki dari PJ ke Cheras..

hampehgas!
Back to top
View user's profile
hafiz



Joined: 04 Mar 2008
Posts: 45
Location: Klang Valley

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 7:23 pm    Post subject: Reply with quote

kepada abg2 n kakak2 semua, adik apis di sini harap kita semua dapat bersabar... (hehehe ayat skema betol), sebab skrg saya dah kosongkan fikiran saya tentang rumah ni, pasal kunci ke, vp ke, cf ke, abcdefg ke, kalau kita mengharap dan tak kesampaian memang sangat mendukacitakan. jadi, better ignore saja. anyway thanks for the information posted here. it has been really helpful. just want to keep my self updated. Shocked Shocked Shocked harap dapat masuk rumah sebelum berpuasa. sebab, walksay mesti aka buat makan2 kan... house warming, kan?? hehehehe
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
anis_salwati



Joined: 25 Feb 2008
Posts: 34
Location: Kuala Lumpur

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 10:21 pm    Post subject: Reply with quote









Back to top
View user's profile Yahoo Messenger MSN Messenger
anis_salwati



Joined: 25 Feb 2008
Posts: 34
Location: Kuala Lumpur

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 10:28 pm    Post subject: Reply with quote

Guard house... Kali nih yang betul-betul punya... Kebetulan kami meronda kawasan, pekerja tu baru start keje hari nih katanya... Heheheh cool...

Surat berdaftar sudah diterima... Yang lain-lain mesti ada jugak, jangan risau... Esok pagi-pagi nak tunggu depan pejabat pos nak amik surat tuuuu sebab tak ada orang dekat rumah siang tadi heheheh...

Berbaloi jugak demam aku kali nih. Alhamdulillah...
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger MSN Messenger
kekek



Joined: 16 Apr 2008
Posts: 11

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 10:29 pm    Post subject: Reply with quote

anis_salwati wrote:


Surat VP tuh dia dah hantar sebagai 'Surat Berdaftar'. Bila dah dapat surat tu, maknanya bank pun akan dapat surat yang sama. Bila bank dah bayar diorg, dan kita pun kene la bayar mana-mana bayaran yang tertunggak dengan bank, bila dah settle tuh semua, kita boleh la amik kunci, masuk rumah lepas tuh tengok kalau-kalau mana-mana ada yang nak kene repair,


bank mmg dah fully disburse loan rumah kita.. just waiting surat amik kunci, then kita kena settle mana2 byrn outstanding dgn developer.. bukan bank utk dpt kunci. ex: deposit utilities or late charges
Back to top
View user's profile
walksay



Joined: 07 Feb 2007
Posts: 471
Location: Bayu Courtyard Home TBJ

PostPosted: Fri Jul 11, 2008 8:47 am    Post subject: Reply with quote

fuh...post guard dah naik la....
rasa nyaman dah sikit ni....

pagi ni ginjal gi ambik kunci..
wait for the news from our self-appointed spokesman...
Back to top
View user's profile
walksay



Joined: 07 Feb 2007
Posts: 471
Location: Bayu Courtyard Home TBJ

PostPosted: Fri Jul 11, 2008 8:52 am    Post subject: Reply with quote

hafiz,
house warming rumah aku?
siang hari masa bulan puasa ok tak?
ramai tak nak datang? hehe...

rasanya tak sempat nak buat house warming kot...
budget lari, barang naik.....
sebelum puasa ni, house colding la dulu kot..
lepas raya mungkin buat la house warming sekali ngan rumah terbuka.
insya-Allah....
Back to top
View user's profile
yem



Joined: 21 Feb 2008
Posts: 63

PostPosted: Fri Jul 11, 2008 9:07 am    Post subject: Reply with quote

slip surat berdaftar dah dpt smlm tapi belum collect kat pejabat pos.
so tak tau apa content nya dan sapa pengirimnya. UH la kot.

guard house dah naik, alhamdulillah.
Back to top
View user's profile MSN Messenger
GiNJaL



Joined: 03 Mar 2008
Posts: 181
Location: Petaling Jaya

PostPosted: Fri Jul 11, 2008 12:26 pm    Post subject: Reply with quote

walksay, apa plak self-appointed? Kalau self appointed, malas laaa aku nak report apa bende yang dibincangkan tadi. HEHeheh.

Guys, macam yang walksay kata tadi, aku ada pergi ke UH dgn harapan nak amik kunci (tapi x bleh nak amik). So, there are few good news n bad news.

1) Ms Ong MC hari nie sebab dia tau aku nak dtg. terus demam kura-kura. Hehehe.
2) KUNCI x boleh amik selagi Finance belum release duit 15% to developer n 5% to sykt guaman di Ipoh sebagai pemegang amanah. (aku tergolong yg ni laaa.)
3) KUNCI pun x bleh amik lagi selagi ada late payment interest yang belum clear. (Aku kena RM3.5k lebih). Nasib baik diorg masih rebate discount aku RM 29k, aku suruh potong je).
4) Api dan Air x bleh pasang lagi selagi Form E belum clear oleh PBT. So, sapa yang nak pasang grill tu, kena hold dulu.
5) CF akan cuba dapat secepat mungkin.
6) Fencing akan dibuat selepas dpt CF katanya - tapi tengok gambar yg anis post tu dah cukup happy aku.
7) Dari sekarang sampai hujung tahun, PBT xkan service kawasan kita lagi eg kutip sampah. So kita kena bayar Maintenance Service RM500. Ada dalam surat tu sekali dengan billing Quit rent n Assessment oleh PBT. (Tapi kalau x kutip sampah pun charge juga cukai pintu, memang sampah betul PBT ni)
8)Alamat rumah aku ialah
No 19 Jalan BJ/28
Taman Balakong Jaya
43200 BALAKONG
Selangor
9) Borang aduan kerosakan telah sedia ada dan akan diberi sekali oleh pemaju. Nama org yg akan incharge kat sana selama 18 bulan ialah Mr. Parneer.
10) Siapa yg amik loan govt macam aku, dia kata kalau cheque dah sampai kat lawyer pemegang amanah yg kat Ipoh tu, dia akan disburst balik duit kat kita dan bukannya tunggu 18 bulan lepas dapat kunci (yahoo Laughing )
11) Bagi yang pinjam dgn bank, kebanyakan duit telah diterima oleh developer. Oleh itu, pls confirm dgn finance kalau diorg dah bagi cheque ke belum. Kalau dah, tunggu surat gi UH bwk IC jer. Huhu.

Aku rasa itu je lah kot yg aku dapat maklumkan dengan korg. So, selamat berjiran kawan-kawan semua. Hope to c u soon.
Back to top
View user's profile
walksay



Joined: 07 Feb 2007
Posts: 471
Location: Bayu Courtyard Home TBJ

PostPosted: Fri Jul 11, 2008 12:27 pm    Post subject: Reply with quote

line talipon mcm mana pulak ye?
bila boleh masuk?
sapa2 yg gi UH, tolong tanya sekali...
Back to top
View user's profile
walksay



Joined: 07 Feb 2007
Posts: 471
Location: Bayu Courtyard Home TBJ

PostPosted: Fri Jul 11, 2008 12:41 pm    Post subject: Reply with quote

haiya!..tarak dpt ambik lagi ka kunci..
mau tunggu bank release dulu ke or duit sampai kat tangan UH?
beza gak tu...

RM500 tu utk PBT jer ke,
quit rent ngan assessement lain caj pulak ka?
Back to top
View user's profile
azlin11



Joined: 25 Jan 2008
Posts: 27

PostPosted: Fri Jul 11, 2008 12:56 pm    Post subject: Reply with quote

Selain interest late payment yg kene bayo tu, yg ni wajib bayar before dpt kunci
Application for consent charge: RM80
Maintenance of service charge:RM500
Assessment for year 2008: RM 71.50
Carian Rasmi (Application for consent charge) : RM50
TOTAL: RM701.50
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
GiNJaL



Joined: 03 Mar 2008
Posts: 181
Location: Petaling Jaya

PostPosted: Fri Jul 11, 2008 3:00 pm    Post subject: Reply with quote

Haiyya walksay,
Lu takmau tanya pagi tadi. Gua suda balik lagi mau tanya.

Telefon aku rasa sendiri kena apply kat telekom pasal x semua nak masuk line telepon. Lain macam api n air yg mana akan gunakan. Tapi x tau laaa kalau ada yg berpengalaman masuk rumah baru sebelum ni boleh tolon.

Aku rasa yg dia accept ialah bila surat berserta cek tu dah sampai kat UH baru dikira sampai. Sebab kalau setakat bank baru pos cek, mana UH nak tau n verify. RM500 tu Maintenance Service eg sampah. Quit Rent RM45.00 Assessment (taksiran) 71.50 Total semua kena bayar RM616.50.

Azlin11, camne pulak dalam billing nko boleh ada Application for consent charge RM 80 n Carian Rasmi RM50? Bende tu dah dihantar pada 10 Nov last year. X dapat ek billing tu? Aku pun confuse sebab total nko berbeza dgn aku. Apsal nko punya xde Quit rent RM 45?
Back to top
View user's profile
walksay



Joined: 07 Feb 2007
Posts: 471
Location: Bayu Courtyard Home TBJ

PostPosted: Fri Jul 11, 2008 3:12 pm    Post subject: Reply with quote

telepon ni ada 2 peringkat..
satu dari tiang luar ke dalam perumahan kita..
dia kena siapkan kotak kawalan utama dulu..
yg kita apply kat kedai telekom tu, sambungan dari kotak tu
ke dalam rumah kita la...

problem nyer, kalau 1 org je apply, diorang takde nyer nak
buatkan kotak kawalan tu... kena semua apply baru telekom buat..

jadi kalau boleh biar la UH terus apply ngan telekom kotak
kawalan utama tu..buyer nak ke tak sambung telefon rumah,
lantok la...tapi kalau nak, senang dan cepat jer masa menunggu nye..

carian rasmi tu dulu aku pun dah kena billed. total RM130
Back to top
View user's profile
walksay



Joined: 07 Feb 2007
Posts: 471
Location: Bayu Courtyard Home TBJ

PostPosted: Fri Jul 11, 2008 3:30 pm    Post subject: Reply with quote

aku dah call finance bank aku tadi..
diorang baru je disburse 20% tu semalam..
hari baru tengah 'berkira2' nak buat surat...

lembapan cendawan goreng tul la bank ni.....

tapi dah kira boleh ambik kunci ke tidak ni?
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Malaysia Real Estate Forum Index -> Property Investment All times are GMT + 8 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 29, 30, 31 ... 48, 49, 50  Next
Page 30 of 50

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



This is a free forum intended to foster communication between all users.
Hileytech Sdn Bhd does not guarantee the correctness or validity of postings, nor does Hileytech endorse any postings. No posting or contents in this forum can be copied and reproduced without prior permission from Hileytech and the owner of the posting. All other names and marks are trade names, trademarks or registered trademarks of their respective owners.
Powered by phpBB, Another web site by www.hileytech.com,Forum Archive
Tel : +603-89449965, +603.89449365 ::  Fax : +603-89440665 :: hiley@hileytech.com